Соловецька тема в контексті життя й наукової творчості театрознавця Н. Б. Кузякіної - Саєнко, В. П.; Sajenko, V. P. (Волинськиий національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Стаття складається з двох мікророзділів, у першому з яких на прикладі аналізу книги професора Н. Б. Ку¬зякіної «Театр на Соловках. 1923–1937», уперше видрукованої в Англії в серії «Русский театральный архив» 1994 р., вивчаються генеза й особливості генеральної теми її наукової спадщини – репресована література та доля соловецького театру. У другому мікророзділі наводиться фрагмент мемуарів самої дослідниці, яка в 13-літньому віці пережила трагедію уярмлення в радянській тюрмі за 58-ю статтею, що сприяло її духовному прозрінню й розумінню психології поневолених митців.The article consists of two parts, in the first of which on the example of the analysis of the book «Theatre in the Solovki Prison Camp. 1923–1937» by professor N.B. Kuzakina, first published in Great Britain in the «Russian theatre archive» series in 1994, the evolution of the main topic of her scientific research – the repressed literature and the fate of the theatre in the Solovki Prison Camp – is being investigated. In the second part of the article, some passages from the memoirs of Kuzakina, who, aged thirteen, survived the calamity of being put into the soviet prison according to the 58th article, which derived into her spiritual rebirth and understanding of psychology of the oppressed creative ones.
The Theme of the Solovki in the Scientific Works of N. B. Kuzakina
Keywords: тематологічний зріз; театр на Соловках; мемуари як узагальнення творчих імпульсів і документ епохи; thematic section; the theatre in the Solovki Prison Camp; memoirs as evolution of creative impulses