Біологічний експеримент як засіб активізації пізнавальної діяльності учнів при вивченні теми «Рослини»у 7 класі - Бурба, Ірина Степанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У цій роботі обґгунтовано та експериментально перевірено ефективність біологічного експерименту як засобу активізації пізнавальної діяльності учнів при вивченні теми «Рослини» у 7 класі . Основну увагу зосереджено на інтеграції біологічного експерименту в навчальний процес із використанням активних педагогічних методів, проєктної діяльності, інтерактивних технологій та позаурочної роботи. У дослідженні розкрито теоретичні засади використання біологічного експерименту на уроках та проаналізовано його вплив на пізнавальну активізацію школярів. Цей метод занурює учнів у конкретні ситуації, де вони аналізують проблеми та пропонують рішення, засвоюючи біологічні поняття і застосовувати їх на практиці. Результатом роботи стало обґрунтування методичних підходів, які сприяють формуванню у школярів відповідального ставлення до природи, розвитку критичного мислення та навичок сталого використання природних ресурсів. У першому розділі роботи проаналізовано теоретичні основи біологічного експерименту, зокрема його сутність та історію, а також його види та класифікацію у шкільному курсі біології. У другому розділі представлено опис матеріалів дослідження та методів організації та проведення біологічного експерименту при вивченні теми «Рослини» у 7 класі . Третій розділ присвячено результатам дослідження, які демонструють позитивний вплив біологічного експерименту на розвиток критичного мислення учнів і підвищення їхньої зацікавленості у природничих науках. Тут розглядається програма експериментального дослідження, аналіз та опис отриманих результатів, оцінювання ефективності запропонованої методики та рекомендації щодо впровадження результатів дослідження в педагогічну практику.
Keywords: біологічний експеримент; урок біології; активізація пізнавальної діяльності; методика.