Феномен самозванства в російській історії - Ткачук, Анатолій Петрович; Tkachuk, Anatolii P. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2001)
У статті зроблено спробу розглянути самозванство як особливе історичне та суспільно-політичне явище російської історії ХVІІ – ХVІІІ ст. автор акцентує увагу на тому, що самозванство ні в якому разі не слід вважати виключно російським феноменом, але в жодній іншій країні воно не було таким поширеним і не відігравало такої значної ролі у відносинах суспільства і держави.

The author of the article has made an attempts to consider impostorship as a particular historic and socio-political phenomenon in the history of Russia in the seventeenth and eighteenth centuries. The author underlines, that one should not think of impostorship at the phenomenon characteristic only for Russian society, but in no other country, it was as widely spread as it was Russia and did not play such an important role in relations between society and the state.
The phenomenon of impostorship in Russian history
Keywords: династія; династична криза; історіографія; монархія; самозванство; соціальні конфлікти; суспільна криза; dynasty; dynasty crisis; historiography; monarchy; impostorship; social conflicts; social crisis