Народна гра як презентант традицій і репрезентант культурного коду - Саїнчук, Микола; Sainchuk, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Традиційні види спорту та ігри – наразі досить затребуваний на- прям у вітчизняних і зарубіжних наукових розвідках; у ЮНЕСКО їх проголошено частиною нема- теріальної спадщини й симво- лом культурного розмаїття на- шого суспільства. Цінність до- слідження народних ігор та забав обумовлена новизною потенцій- них відкриттів чи переосмис- лень культурних стереотипів на- роду. Українські традиції наскрізь пронизані рухами, руховою активністю, які є основою фі- зичної культури, а отже, за до- помогою рухового компонен- та можна пізнавати культуру власного народу. Завдання ро- боти – визначення поняття «на- родна гра» в контекстах пре- зентації традицій і репрезента- ції культурного коду. Установ- лено, що поняття «народна гра» через колізії в практиці варто трактувати в широкому й вузькому значеннях. На- родна гра в широкому розу- мінні – це відтворення у формі ігрової дії (гри) важливих по- дій, знакових або віхових сто- рінок життя народу, трагічних моментів чи радісних звершень і перемог, щоб згадати та оцінити їх як такі, що сприяли становленню світогляду, мента- літету, гартуванню цілого на- роду. Traditional kinds of sport and games are currently enough demanded course in domestic and foreign scientific studies; UNESCO claims they are a part of our intangible heritage and a symbol of the cultural diversity of our society. The value of the study of folk games and entertainment is conditioned by novelty of potential discoveries or interpretation of cultural stereotypes of a nation. Ukrainian traditions are transfuses with movements, motor activity which are the basis of physical culture and, therefore, through the motor component we may learn the culture of own people. The objective of the work was defining the notion of «folk play» in the contexts of presentation of traditions and representation of the cultural code. It was established that the notion «folk play» due to collision in practice should be understood in its broad and narrow senses. Folk play in its broad sense is the reproduction in the form of game action (games) of the major events, iconic pages of life of the people, the tragic moments and joyful accomplishments and victories for the purpose to remember and pay tribute to them as such which contributed to the formation of outlook, mentality, hardening of the whole nation.
Folk Play in Presenting Traditions and Representing Cultural Code. Traditional
Keywords: народна гра; фізична культура; традиція; культурний код; folk play; physical culture; tradition; cultural сodе