Лінгвостилістика творення семантики образної палітри письменниками рідного краю (Т. Мельничук, Д. Рихтицька) - Машталер, Галина; Mashtaler, Galyna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті акцентовано увагу на лінгвостилістичних аспектах творення семантики образної палітри письменниками рідного краю. Автор стверджує, що в концептосферу митців Т. Мельничука та Д. Рихтицької входять константи, на ґрунті яких вибудовуються домінанти-символи. Досліджується художня семантика образів сонця, вогню, дзвону, роси в їхньому поетичному світі. Сконцентрована енергія слова розкривається в авторських афоризмах, які акумулюють філософічність, інтелектуальність, впливають на емоції, естетичні смаки й волю людини.In this article attention is focused on the creation of semantic aspects of linguostylistic imaginative palette of the native writers. The author claims that concept sphere of creators T. Melnychuk and D. Ryhtytska involves constants, on the basis of which the dominant symbols are built. The art semantics of the images of the sun, fire, bell, dew in their poetic world is being analysed. Concentrating power isrevealed in the words of the author’s aphorisms that accumulate philosophy, intellectuality, affecting the emotions, aesthetic tastes and the will of a human being.
Linguostylistic Peculiarities Used for the Creation of Semantic Imaginative Palette of the Native Writers (T. Melnychuk, D. Rykhtytska)
Keywords: домінанта-символ; семантична паралель; образно- лексичні трансформації; вогонь; естетика слова; дзвін; роса; мегаобраз; афористика; dominant symbol; the semantic parallel; image-lexical transformation; fire; aesthetics words; bell; dew; mega image; aphoristica