Семіотична гетерогенність репрезентації концепту "FRIEDEN" на тлі російської інвазії в Україну - Мороз, Анастасія Дмитрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерську роботу присвячено дослідженню особливостей вербальної та невербальної репрезентації концепту FRIEDEN у німецькомовному публіцистичному дискурсі, зокрема в контексті російської агресії проти України. Концепт FRIEDEN поєднує політичні, духовні та гуманістичні смисли, виступаючи культурним маркером європейського розуміння безпеки. Актуальність теми зумовлена потребою осмислення трансформацій у сприйнятті концепту миру в сучасному німецькому медійному просторі. У науковій розвідці проаналізовано семантичну структуру концепту FRIEDEN як ментальної суті; визначено його понятійний, ціннісний та образно-асоціативний складники; сформовано номінативне поле досліджуваного концепту. Визначено, що репрезентація концепту FRIEDEN характеризується семіотичною гетерогенністю, поєднанням вербальних та невербальних засобів, які створюють цілісний образ миру. Наукова новизна полягає у виявленні взаємодії різних семіотичних кодів у репрезентації концепту FRIEDEN. Практичне значення полягає у можливості використання результатів у курсах когнітивної лінгвістики, семіотики та перекладознавства. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу, загальних вистовків та списку використаних джерел.
Keywords: концепт; FRIEDEN; когнітивна лінгвістика; публіцистичний дискурс; вербальні й невербальні засоби; семіотична гетерогенність