Регламентація здорового способу життя в навчальних закладах Російської імперії в другій половині ХVIII ст. - Соколова, Наталія; Sokolova, Nataliia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті з’ясовано, що з приходом до влади імператриці Катерини ІІ в Російській імперії велику увагу приділяли питанням освіти й виховання молодого покоління. Розроблена урядом інструкція виховання дітей лягла в основу статутів освітніх закладів країни. Установлено, що в шкільних установах, крім навчального процесу, вагому роль відводили розпорядку дня, питанням гігієни. При цьому недооцінювали значення фізичного виховання для збереження здоров’я учнів. Аналіз документів другої половини ХVІІІ ст. дає підставу стверджувати, що в жодному навчальному закладі не викладали такого предмета, як «гімнастика», фізичне виховання обмежувалось іграми на свіжому повітрі, танцями, фехтуванням та верховою їздою. Однак і ці дисципліни викладали за окрему платню. Установлено, що лише з другої половини ХІХ ст. в суспільстві змінилося ставлення до спорту, фізкультури, а гімнастика поступово вводиться як обов’язковий предмет в усіх освітніх установах Російської імперії. In the article it is defined that with coming to power of empress Ekaterina II in the Russian empire large attention was devoted to the questions of upbringing and education of the young generation. Developed by the government instruction of education of children has become a basis for regulations of educational establishments of the country. It is set that in schools except for educational process great role is devoted to order of the day, questions of hygiene. The meaning of physical education for preserving of health of pupils was underestimated. The analysis of documents of the second half of XVIII ages lets us state that such subject as «gymnastics» were not taught at any educational establishment, physical education was limited to the games on fresh air, dances, fencing and horse riding. These disciplines were taught for an additional payment. It is marked that only from the second half of XIX age in society the attitude towards sports, physical education, and gymnastics has changed and gradually they became obligatory subject at all educational establishments of the Russian empire.
Regulation of Healthy lifestyle in Educational Establishments of the Russian Empire is in the Second Half of XVIII Age
Keywords: виховання; education; здоровий спосіб життя; healthy lifestyle; фізкультура; physical education; навчальні заклади; educational establishments