Дослідження систем Sm2S3−Cu2S−SiS2 та Er2S3−Cu2S−GeS2 при 870 K - Гулай, Любомир Дмитрович; Личманюк, Ольга Сергіївна; Hulai, Liubomyr D.; Lychmanyuk, O. S. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Рентгенівським методом порошку досліджено системи Sm2S3−Cu2S−SiS2, Er2S3−Cu2S−GeS2 та побудовано їх ізотермічні перерізи при 870 K. Підтверджено існування тернарних сполук на обмежуючих сторонах при 870 K. У системі Sm2S3−SiS2 встановлено існування нової сполуки Sm3Si1,25S7 (структурний тип Dy3Ge1,25S7, просторова група P63, a = 0,99558(4) нм, c = 0,57069(4) нм). Підтверджено існування тетрарних сполук Sm3CuSiS7 та Er3CuGeS7 у досліджених системах. The Sm2S3−Cu2S−SiS2 and Er2S3−Cu2S−GeS2 systems at 870 K were investigated using X-ray powder diffraction. Isothermal sections of these systems at 870 K were constructed. The existence of ternary compounds on the bound sides was confirmed. The formation of new Sm3Si1,25S7 compound (Dy3Ge1,25S7 structure type, space group P63, a = 0,99558(4) nm, c = 0,57069(4) nm) was established in the Sm2S3−SiS2 system. The existence of quaternary Sm3CuSiS7 and Er3CuGeS7 compounds was confirmed.
Investigation of the Sm2S3−Cu2S−SiS2 and Er2S3−Cu2S−GeS2 Systems at 870 K.
Роботу виконано на кафедрі екології та охорони навколишнього середовища ВНУ ім. Лесі Українки
Keywords: халькогеніди; сполуки Er; сполуки Cu; сполуки Si; сполуки Ge; сполуки S; ізотермічний переріз; кристалічна структура; рентгенівський метод порошку; chalcogenides; Sm compounds; Er compounds; Cu compounds; Si compounds; Ge compounds; S compounds; isothermal section; crystal structure; X-ray powder diffraction