Національні меншини в політиці воєводської адміністрації Г. Юзевського на Волині (1928 – 1938 рр.) - Крамар, Юрій Вікторович; Kramar, Yurii V. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2000)
У статті висвітлюється діяльність воєводської адміністрації Г. Юзевського у сфері міжнаціональних стосунків з метою реалізації програми польсько-українського порозуміння на Волині. Особлива увага зосереджена на аналізі позиції воєводи щодо національних меншин, котрі проживали на терені Волині у міжвоєнний період, характері взаємовідносин між воєводською адміністрацією та єврейськими, німецькими, чеськими, російськими політичними і культурно-освітніми організаціями.

The article throws light on the policy of the administration, governed by H. Yousevskiy in the sphere of interethnic relations, aimed at realization of the Polish-Ukrainian understanding program in Volyn. Main attention is focused on the analysis of the governorۥs position concerning the national minorities, that lived on the territory of Volyn region in the interwar period, as well as on the character of relations between the administration and Jewish, German, Czech, and Russian political and cultural-educational organizations.
National minorities in the policy of the administration, governed by H. Yousevskiy in Volyn in the years 1928-1939.
Keywords: українсько-польські відносини; Волинь; українське питання; державна асиміляція; "волинська політика"; Ukrainian-Polish relations; Volyn; Ukrainian problem; state assimilation; "volyn policy"