Категорія модальності в контексті німецькомовної спадщини Уве Йонсона - Стернічук, Віта Богданівна; Sternichuk, V. B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розглянуто модальний аспект творчості Йонсона. Надлюбов автора до конкретного та фрагментарного створюють своєрідний калейдоскоп із часткових аспектів, які потрібно співвіднести для того, щоб побачити цілісну картину твору. Завдяки накопиченню автобіографічного досвіду Йонсону вдається здійснити зміну перспектив між минулим і теперішнім. Нетрадиційність оповіді Йонсона спонукає читачів до підвищеної концентрації уваги, до вдумливого прочитання, до розгадування замовчуваних автором фактів. Тісний зв’язок фікційного та фактичного дає усі підстави говорити про модальний аспект оповіді у Йонсона. Модальність у літературному творі тісно пов’язана із наративною ситуацією, а саме формою представлення авторського «Я» в тексті. Завдяки модальності мова персонажів перетворюється у мову автора. Письменник та персонажі твору визначаються вірогідністю, правдивістю фактів, які вони наводять, застосовуючи потенційні складники мо-дальності: іронію, коментар, критику. The article deals with the modal aspect of Johnson’s writing. The author's love to the specific and fragmented produce effect of original kaleidoscope of partial aspects need to correlate so that to see a complete picture of the work. Thanks to the accumulation of autobiographical experience Johnson is able to make a change in perspectives between past and present. Untraditional narration of Johnson stimulates readers to high concentration, the thoughtful reading to solving a concealment of the author facts. The close connection between fictional and actual indicates a modal aspect of the narrative by Johnson. The modality of literary work is associated with narrative situation, such as form of author representation in the text. Thanks to modality language of characters transformed into the language of the author. The writer and the characters of the writing are determined by probability, truthfulness of the facts applying potential modality components: irony, comment, criticism.
Category of Modality in the Context of the German-Speaking Uwe Johnson’s Heritage
Keywords: модальність; modality; автор; author; жанр; genre