Рецепція драматичного твору в процесі інсценізації монодрами (на прикладі хроніки В. Шекспіра «Річард ІІІ» та вистави «Річард після Річарда» режисера І. Волицької) - Бортнік, Жанна; Bortnik, J. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто основні етапи та особливості створення сценічного тексту монодрами і тексту вистави на прикладі хроніки В. Шекспіра «Річард ІІІ». Стверджується, що, створюючи сценічний текст монодрами та вистави, його автори виокремлюють з літературного тексту єдиного суб’єкта дії, обирають матеріал, що ілюструє формування межового стану свідомості персонажа, вкладають в його вуста слова інших персонажів, проектуючи крізь свідомість єдиного суб’єкта дії.In this article the main stages and features of a stage text of monodrama and text representations on the example Chronicles of Shakespeare’s “Richard III” are considered. The author of the article argues that creating a theatrical text monodrama and performance, the authors outline the literary text with a single entity acts chosen material illustrating the formation of the boundary state of mind of the character, put words of other characters in his mouth, projecting through the mind of a single subject of action.
Reception of Dramatic Work in the Staging Monodrama (an Example Chronicles of Shakespeare’s “Richard III” and the Play “Richard after Richard” by I. Volytska)
Keywords: монодрама; cценічний текст; текст вистави; персонаж; п’єса; автор; сюжет; monodrama; stage text into the play; a character piece; author; subject