Результати експрес-оцінки функціонального стану й резервних можливостей організму юних спортсменів: раціональна корекція стратегії та обґрунтування тактики процесу фізичної реабілітації - Люгайло, Світлана Станіславівна; Lіugaylo, Svetlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Проведено аналіз даних функціонального стану й резервних можливостей організму юних спортсменів «групи ризику» та групи «хворий», яким рекомендована участь у процесі фізичної реабілітації. Установлено, що корекція стратегії процесу ФР передбачала форму участі спортсменів у тренувальному процесі під час курсу реабілітації: тренувальна діяльність без обмежень – 91,49 % спортсменів «групи ризику»; корекція тренувальної діяльності за допомогою використання засобів і методів ФР – 8,51% спортсменів «групи ризику» та 48,51 % спортсменів групи «хворий»; часткове обмеження тренувальної діяльності, корекція виявлених відхилень функціонального стану – 45,55 % спортсменів групи «хворий»; повне відсторонення від тренувальної діяльності, корекція інтегральних характеристик соматичного здоров’я – 5,94% спортсменів групи «хворий». The analysis of the data and young athletes’ functional state of the reserve capacity of the organism «at risk» groups and «sick», which is recommended to participate in the process of physical rehabilitation. It was found that the correction of the PR strategy envisaged the form of participation of athletes in the training process during the course of rehabilitation: training activities without restrictions – 91,49 % of the athletes «at risk»; Correction training activities through the use of means and methods of PR – 8,51 % of the athletes «at risk», and 48,51 % of the athletes from «sick» group; partial restriction of training activities, the correction of deviations identified functional state – 45,55 % of the athletes at «sick» group; complete exclusion from the training activities, the correction of the physical health integral cha¬racteristics – 5,94 % of the athletes of the «sick».
The Results of a Rapid Assessment of the Organism’s Functional State and the Reserve of Young Athletes: a Rational Correction Strategies and Tactics of Study of Physical Rehabilitation
Keywords: скринінг; соматична патологія; фізична реабілітація; функціональні резерви; юні спортсмени; screening; somatic pathology; physical rehabilitation; functional reserves; yang athletes