Граматичний статус прийменникових інфінітивних конструкцій (ПІК) у німецькій мові - Рудницька, Наталія Миколаївна; Rudnytska, N. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті здійснено спробу кваліфікувати конструкції як інфінітивні утворення, вершиною яких є дієслово у безособовій формі – інфінітив, серед їх різновидів виділити прийменникові конструкції, визначити грама¬тичний статус останніх, уперше надати їм статусу інфінітивного речення, або клаузи, у яких відбулася редукція суб’єкта дії і трансформація особової форми дієслова в безособову, показати також їх кваліфікацію у граматиці як словосполучень та скорочених підрядних речень, визначити структурно-семантичні ознаки зазначених конструкцій. The article is an attempt to qualify the constructions as infinitive formations, the peak of which is a verb in its impersonal form – infinitive, as well as to select among different types of such units prepositional constructions and to determine their status in grammar. In the article these structures are for the first time defined as infinitive sentences or clauses with the reduction of the subject of action and with transformation of the personal form of a verb into impersonal from. The given research provides also a qualification of such units in grammar as word-combinations and reduced compound sentences and determines structural-semantic features of the given constructions.
Grammatical Status of Prepositional Infinitive Structures in German
Keywords: конструкція; construction; інфінітивна клауза; infinitive clause; вершина; peak