Новий хемосенсор для визначення Cu(II) - Катеринюк, Оксана Юхимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Розлянуто відомі методики із використанням хемосенсорів для визначення Купруму. Описано методику синтез похідного гідразиду флуоресцеїну з п диметиламінобензальдегідом (121М), а також апаратуру, яка використовувалась для дослідження. Показано, що реагент 121М є ефективним хемосенсором для визначення Купруму. Спектр збудження утвореного комплексу реагенту з Купрумом має максимум при λ = 488 нм та спектр люмінесценції комплексу - при λ = 526 нм. Оптимальний аналітичний сигнал спостерігається при наступних параметрах стробування: протяжність – 4,5-5 мкс та затримка – 0,8-1,3 мкс. Оптимальний вміст ацетонітрилу при якому була стабільна інтенсивність люмінесценції комплексу (Cu-R) та реагенту (R) становить 10 % об. При взаємодії Cu(II) із хемосенсором 121М спіролактамне кільце розкривається із внутрішньомолекулярним перегрупуванням та утворенням електронно-спряженої системи та у спектрах поглинання появляється смуга в інтервалі 490-550 нм, та менш інтенсивна при 600-680 нм. Оптимальний аналітичний сигнал спостерігається при рН 8. Розроблена методика визначення Cu(II). При визначенні Купруму в модельних розчинах із вмістом Cu(II) 12 мкг знайдено 12,2 ± 0,1 (мкг) Sr = 0,02.
Keywords: хемосенсор; купрум; спектр збудження; спектр люмінесценції; спектр поглинання; градуювальний графік