Календарно-обрядові пісні Звенигородщини у фоноколекції Олексія Ошуркевича - Охманюк, Віталій Федорович; Okhmaniuk, Vitalii F. (Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, 2007)
У цій статті розгляyнуто календарно-обрядовий фольклор Звенигородського регіону (с. Тарасівка, Моринці, Кирилівка), який був включений у фоноколекцію О. Ошуркевича (записи було зроблено в середині 1980-х рр.). На основі аналізу 20 прикладів пісень весного і літнього циклів, автор доводить існування восьми мелотипів – п'ять у весняний цикл і три – у літній. На базі зробленого аналізу автор статті зробив висновок, що станом на 80-ті роки XX століття на Звенигородщині краще збереглися пісні весняного циклу, тому що вони представлені більшою кількістю найоригінальніших мелотипів (п'ять з восьми). Причини меншої оригінальності в піснях літнього циклу він пояснює впливом чужорідних для місцевої культури впливів.
Keywords: Фольклористика; календарно-обрядові пісні; фоноколекція; етнографічна спадщина; мелотипи