Місцевий референдум як механізм забезпечення демократії участі на муніципальному рівні - Романюк, Юрій Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано її мету і завдання, об’єкт і предмет дослідження, методологічну базу, наукову новизну та практичне значення отриманих результатів. У Розділі 1 висвітлено теоретичні основи застосування різних форм партисипативної демократії на муніципальному рівні та з’ясовано політико-управлінський потенціал референдумної участі у вирішенні питань загальнодержавного і місцевого значення. У Розділі 2 з’ясовано зарубіжний досвід учасницької демократії на муніципальному рівні. У Розділі 3 на основі вітчизняного політичного досвіду визначено перспективи розвитку референдумної участі в Україні. У висновках підсумовано результати дослідження, на основі зарубіжного та українського досвіду з’ясовано перспективи розвитку інституту місцевого референдуму .
Keywords: демократія участі; партисипативна демократія; референдум; муніципальний рівень; місцеве самоврядування; локальна демократія