Громадські ініціативи зі збереження об’єктів культурної спадщини в Україні (2022–2023 рр.) - Надольська, Валентина Василівна (Інститут історії України НАН України, 2024)
У статті охарактеризовано громадські ініціативи зі збереження культурної спадщини, які були реалізовані упродовж 2022-2023 рр. Започаткування та реалізація низки ініціатив, залучення до них міжнародних інституцій, допомогло захистити пам’ятки від можливих руйнувань, напрацювати протоколи дій захисту культурної спадщини в умовах війни, провести документування випадків військових злочинів проти культурних цінностей, використати новітні інформаційні технології для оцифровування як об’єктів спадщини, так і матеріалів, пов’язаних із ними.
Keywords: культурна спадщина; російсько-українська війна; Україна; Штаб порятунку спадщини ГО «Тустань»; Центр порятунку культурної спадщини; Музейний кризовий центр; громадські ініціативи