Процеси радянізації Західної України й примусове виселення євреїв-біженців - Надольська, Валентина; Nadolska, V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті проаналізовано одну з важливих складових частин політики радянізації західноукраїнських земель у 1939–1941 рр. – масові депортації цивільного населення. Увагу акцентовано на виселенні в червні 1940 р. біженців, більшість яких складали євреї. Охарактеризовано механізми проведення депортаційної операції, кількісний і національних склад виселених, їх умови праці й побуту в місцях виселення. The important component of the policy of sovietization of western Ukraine regions in 1939–1941 years – the mass deportations of the civilian population – in the article are analyzed. The author focuses on the eviction Refugees (june 1940), the vast majority of whom were Jews. The methods of realization of the deportation, the quantitative and national composition of the evicted, their working and living conditions in places of eviction are characterized.
The Processes of the Sovietization of Western Ukraine and the Forced Eviction of Jewish Refugees
Keywords: радянізація; депортація; західні області України; біженці; євреї; radyanisation; deportation; Western regions of Ukraine; Jews; refugees