Вплив факторів довкілля на показники варіабельності серцевого ритму в підлітків - Швайко, Світлана Євгенівна; Дмитроца, Олена Романівна; Журавльов, Олександр Анатолійович; Захарчук, Ольга Олегівна; Shvaiko, Svitlana Ye.; Dmytrotsa, Olena R.; Zhuravlov, Oleksandr A.; Zakharchuk, Olha O. (Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, 2017)
Резюме. Інтенсивне забруднення середовища, що спостерігають упродовж останніх десятиліть, призводить до погіршення стану здоров’я сучасних школярів, які проживають на різних, за впливом факторів довкілля, територіях. Антропогенні навантаження призводять до більш інтенсивного використання адаптаційних можливостей організму. Особливо гостро реагує на впливи несприятливих чинників організм підлітків через незавершеність морфофункціонального розвитку. Індикатором функціонального стану організму дітей та підлітків є характеристика варіабельності серцевого ритму (ВСР). Серцевий ритм (СР) реагує на усі фактори довкілля, відображаючи процеси росту та розвитку організму упродовж онтогенезу. Це спричиняє потребу в більш досконалому вивченні ВСР, що є одним із доступних неінвазивних методів для визначення стану роботи серцево-судинної системи. Мета дослідження – з’ясувати особливості варіабельності серцевого ритму дітей підліткового віку з різних за екологічним навантаженням районів постійного проживання (на прикладі Волинської області). Матеріали і методи. Дослідження проведено на 200 обстежуваних підліткового віку, чоловічої статі, здорових, котрих поділили на територіальні групи: перша група – обстежувані контрольної групи (відносно екологічно чистий район), друга група – підлітки експериментальної групи (район із підвищеним антропогенним навантаженням). Запис варіабельності серцевого ритму (ВСР) здійснювали за допомогою портативного електрокардіографа “КардіоЛаб ВСР”. Використано методи варіаційної статистики. Результати досліджень та їх обговорення. У процесі комплексного дослідження встановлено, що оцінка показників ВРС обстежуваних підліткового віку, котрі проживають на антропогенно забрудненій території, свідчить про зміщення вегетативного балансу в бік домінування симпатичного відділу автономної нервової системи. Тобто підвищений симпатичний тонус в обстежуваних під впливом антропогенного навантаження є напруженням регуляторних систем і мобілізацією функціональних резервів серцево-судинної системи. Тоді як підлітки відносно екологічно чистого району проживання характеризувались мінімальним напруженням систем регуляції й адаптації. Висновки. У підлітків, котрі проживають у відносно екологічно чистому районі, було підвищення щільності високочастотного спектра потужності ритму серця. Встановлено збільшення показника Мо та зниження VAR в обстежуваних відносно екологічно чистої території, що вказує на стабілізувальний ефект централізації управління ритмом серця, який зумовлений в основному ступенем активації парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи. У підлітків з антропогенно забрудненого району виявлено зменшення SDDN, що свідчить про посилення симпатичної регуляції та зниження активності автономного контуру.

The intense environmental pollution that has been observed over the last decade leads to the deterioration in health of modern schoolchildren living in different territories, due to the environmental factors, areas. Anthropogenic stresses lead to more intensive use of organism adaptive possibilities. It responds to the effects of adverse factors in the teenagers’ body due to incomplete morphological and functional development. An indicator of the functional status of the body of children and teenagers is the characteristic of heart rate variability (HRV). Heart rate (HR) responds to all the factors of the environment, reflecting the growth and development of the organism during ontogeny. It leads to the need for a more thorough study of HRV, which is one of the available non-invasive methods to determine the state of the cardiovascular system. The aim of the study – to find out the peculiarities of the cardiac rhythm variability of teenagers, different in terms of the ecological burden of areas of permanent residence (for example Volyn region). Materials and Methods. The study was conducted on 200 examined teenagers, males, healthy, who were divided into territorial groups: I group – inspected control group (relatively ecologically clean area), II group – inspected experimental group (an area with a high anthropogenic load). Record of heart rate variability (HRV) was performed using a portable electrocardiogram "Cardio Lab HRV". Methods of variation statistics are used. Results and Discussion. During complex investigation, it was found that the evaluation of HRV indices of the examined teenagers living on anthropogenic contaminated territories indicates a shift in the vegetative balance towards the domination of the sympathetic part of the autonomic nervous system. That is, the increased sympathetic tone in the inspected under the influence of anthropogenic stress indicates the tension of regulatory systems and the mobilization of functional reserves of the cardiovascular system. Then teenagers of relatively ecologically area are characterized by minimal exertion of regulation and adaptation. Conclusions. Teenagers who live in a relatively ecologically clean area were characterized by increase in the density of the highfrequency spectrum of heart rate rhythm. It was determined the increase in the Mo index and the decrease of VAR in the inspected relatively ecologically clean area, which indicate a stabilizing effect of centralizing rhythm control of the heart, which is due mainly to the activation of the parasympathetic part of the autonomic nervous system. For teenagers of the anthropogenically polluted area, SDDN reduction was detected, which confirms the enhancement of sympathetic regulation and decrease the activity of the autonomous circuit.
The influence of environmental factors on the variability of teenagers heart rhythm
Keywords: варіативність серцевого ритму; парасимпатичний рівень вегетативної регуляції; симпатичний рівень вегетативної регуляції; екологічний фактор довкілля; cardiac rhythm variability; parasympathetic level of vegetative regulation; sympathetic level of vegetative regulation; ecological factor of the environment