Психологічні особливості впливу емпатії на професійний вибір на юнацькому етапі онтогенезу - Пілецька, Олена Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Випускна робота присвячена теоретико-емпіричному дослідженню особливостей взаємозв’язку емпатійності з професійним вибором на етапі юності. У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні особливості феноменології емпатії у сучасних науково-психологічних дослідженнях, розкрито специфіка становлення емпатії в концептуальному доробку зарубіжних учених. Другий розділ присвячено емпіричному вивченню впливу емпатії на професійний вибір юнаків. Теоретичне значення роботи полягає в розширенні науково-психологічних уявлень про специфіку психокорекційної роботи психолога із сучасними підлітками. Практичне значення полягає в тому, що основні положення і результати можуть бути адаптовані психологом і вчителями для оптимізації психокорекційної роботи з підлітками, зокрема щодо зниження рівня їхньої конфліктності.
Keywords: емпатіність; професія; емпатія; ревіталізація; конфлікт; компроміс; здібності; перспектива розвитку