Statistical evaluation of cost-effectiveness investing in staff development (by the example of JSC «Volyn-AUTO») - Begun, Svitlana I.; Mialkovska, Viktoriia M.; Бегун, Світлана Іванівна; Мялковська, Вікторія Миколаївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
In this article method for evaluation of cost-effectiveness investing in staff development was improved. We analyzed the qualitative and quantitative indexes movement of the staff at JSC «Volyn Auto». The structure and dynamics of the cost of maintenance and development were examined during five years. We conducted regression analysis that revealed a strong link between staff costs and gross profits of enterprise. Developed linear regression model allowed evaluating the level of economic cost-effectiveness investing in staff development, that affect the growth rate of productivity and profitability. У статті було удосконалено метод оцінювання ефективності витрат на розвиток персоналу підприємства з метою максимізації прибутку ПАТ «Волинь-АВТО» та прогнозування його подальшого розвитку. Розглянуто сутність ефективності витрат на розвиток персоналу та визначено їх доцільність. Сформульовано основні етапи проведення оцінювання ефективності витрат на розвиток персоналу. Проаналізовано якісні та кількісні показники руху персоналу ПАТ «Волинь-Авто» впродовж 2012-2016 років. Оцінено структуру та динаміку витрат на утримання та розвиток персоналу. Проведено регресійний аналіз, що дозволив виявити сильний зв'язок між витратами на утримання персоналу та валовим прибутком підприємства. Розроблена лінійна регресійна модель дає змогу оцінити рівень економічної ефективності витрат на розвиток персоналу, які, в свою чергу, впливають на ріст продуктивності праці та рівень прибутковості підприємства. На основі проведеного дослідження було визначено, що підприємству ПАТ «Волинь-Авто» інвестувати у розвиток персоналу підприємства доцільно.
Статистичне оцінювання ефективності витрат на розвиток персоналу (на прикладі ПАТ «Волинь-АВТО»)
Keywords: linear regression model; statistical evaluation; staff; staff costs; cost-effectiveness; лінійна регресійна модель; статистичне оцінювання; персонал; витрати на персонал; ефективність витрат