Організація доступу до документів Національного архівного фонду України - Петрович, Валентина Василівна; Petrovych, Valentyna V. (Національний університет "Острозька академія", 2012)
У статті розглянуто особливості організації правового доступу до інформаційних ресурсів Національного архівного фонду України, що полягає в забезпеченні конституційних прав громадян України та прав іноземців на отримання первинної та вторинної інформації про склад і зміст його документів. Він реалізується в нормативно-правових актах серед яких можна виокремити Конституцію України, Закони України „Про Національний архівний фонд та архівні установи”, „Основи законодавства України про культуру”, „Про інформацію”, „Порядку користування документами Національного архівного фонду України, що належать державі, територіальним громадам”. Доведено, що архівне законодавство України спрямоване на дотримання демократичного принципу публічності архівів і на задоволення інформаційних потреб держави, суспільства та окремого громадянина і відповідає світовим тенденціям розширення доступу до архівної інформації.

The article examines peculiarities of the organization of the legal access to the information resources of the National Archives of Ukraine.The article proves that archival legislation of Ukraine is directed at observance of the democratic principle of the publicity of the archives and at satisfaction of the needs of the state, society and of every citizen; it also corresponds to the global tendencies of the enlargement of the access to the archival information.
Organization of the access to the documents of the National Archives of Ukraine
Keywords: Національний архівний фонд України; архівна інформація; інформаційна система; нормативно-правовий акт; архівне законодавство України; доступ до архівної інформації; використання інформаційних ресурсів НАФ; користувач; archival information; information system; normative legal act; archival legislation of Ukraine; access to the archival information; usage of the information resources of the National archival fund; user; National archival fund of Ukraine