Розвиток моторики дітей дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями засобами стимулювання тактильної чутливості - Секлій, Юлія Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 016 Спеціальна освіта (Корекційна психопедагогіка) Волинського національного університету імені Лесі Українки, Луцьк, 2025 Дослідження присвячене актуальній для теорії і практики дошкільної корекційної психопедагогіки проблемі розвитку й удосконалення рухових здібностей дітей з інтелектуальними порушеннями. Метою дослідження стали розроблення, теоретичне обґрунтування й експериментальна перевірка методики розвитку моторики дітей старшого дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями шляхом впливу на їхню тактильну чутливість. Досліджено рівень тактильної чутливості в дітей старшого дошкільного віку з легким ступенем інтелектуального порушення. Науково обгрунтовано й експериментально перевірено відповідно до рухових можливостей дітей даного контингенту методику кількісної оцінки показників загальної і дрібної моторики та тактильної чутливості. Визначено реальний рівень розвитку цих показників, а також виявлено істотне і очевидне відставання дітей з інтелектуальними порушеннями старшого дошкільного віку від однолітків із нормальним розвитком як за показниками загальної і дрібної моторики, так і за рівнем тактильної чутливості. У дітей дослідженого контингенту виявлено тісний кореляційний зв’язок між показниками загальної, дрібної моторики і тактильної чутливості. Апробовано і систематизовано спеціальні вправи, що сприяють розвитку тактильної чутливості в дітей старшого дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями. На етапі формувального експериментального дослідження виявлено їх високу і достовірну ефективність, що дозволило дітям з інтелектуальними порушеннями старшого дошкільного віку через пʼять місяців спеціально організованих занять за багатьма показниками загальної і дрібної моторики вийти на рівень однолітків із збереженим інтелектом.
Keywords: загальна моторика; тактильна чутливість; дрібна моторика; діти старшого дошкільного віку; інтелектуальні порушення; корекція