Характер конфлікту в сучасній монодрамі - Бортнік, Жанна Іванівна; Bortnik, Zhanna I. (My University, 2014)
У статті досліджується характер художнього конфлікту в сучасній монодрамі. Авторка використала підходи, які найбільш повно унаочнюють особливості конфлікту в цій жанровій моделі: з точки зору створення образу кризи самоідентифікації і з урахуванням рецептивного підходу. У статті запропоновано типологію конфлікту в монодрамі, розглянуто особливості кожного з типів конфлікту на прикладі п’єс сучасних драматургів. Авторка доводить, що характер конфлікту в монодрамі залежить від екзистенційної естетики.

The article examines the nature of conflict in contemporary art monodrama. The author used the approaches that exemplify a particular conflict in this genre models: in terms of creating an image crisis of identity and given receptive approach. In the article a typology of conflict in monodrama, the peculiarities of each type of conflict on example of modern playwrights’ plays are described. The author argues that the nature of the conflict in the monodrama displays existential aesthetics.
The nature of conflict in the modern monodrama
Keywords: монодрама; конфлікт; персонаж; читач; жанр; автор; сюжет; monodrama; conflict; character; genre; reader; author; plot