Проблема вибору національно-культурної тожсамості в автобіографічній повісті Уляни Кравченко «Хризантеми» - Констанкевич, Ірина; Konstankevych, Iryna (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто повість «Хризантеми» У. Кравченко як яскравий зразок тексту, де авторка зосереджує увагу на процесах письма, формуванні власного стилю, творчих орієнтирах. У контексті телеологічної наста-нови простежено творче формування героїні-митця, вибір національно-культурної ідентичності. Проаналізо-вано часову організацію повісті, полісемантику мотиву дзеркала. Встановлено риси модерністського письма на матеріалі автобіографічного тексту, важливість співвіднесеності письма й пам’яті. In the article the novel “Chrysanthemums” by U. Kravchenko is viewed as a vivid example of the text where the author focuses on the process of writing, forming her own style, creative points. In the context of teleological purpose one can trace the creative becoming of the artist-heroine, the choice of national and cultural identity. The time organization of the novel is analyzed, also polysemantics of mirror motif. On the basis of autobiographical text the features of modernist writing are defined, also the importance of correlation between writing and memory.
The Problem of the Choice of National and Cultural Identity in the Autobiographical Novel of Uljana Kravchenko “Chrysanthemum”
Keywords: автобіографічність; модернізм; теологізм; мотив дзеркала; autobiographizm; modernism; teologism; mirror motif