Сучасні погляди на проблему контролю стану статодинамічної постави людини1 - Кашуба, Віталій; Альошина, Алла; Лопацький, Сергій; Kashuba, Vitaliy; Alоshуna, Alla; Lopatskyi, Serhiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Актуальність. Зростання інтересу до вивчення стану постави людини, на думку дослідників, є резуль-татом епохальної трансформації рухового режиму людини. Завдання дослідження – надання інформації сто-совно особливостей розвитку технологій діагностики стану статодинамічної постави людини в процесі фізичного виховання. Результати дослідження. Рухи є тим життєвим потенціалом людини, що забезпечує нормальне функціонування її організму як складної біологічної системи. Руховий апарат людини виконує багато функцій, найважливішими з яких є забезпечення захисту, опори й руху тіла. Статодинамічна постава характеризується вертикальним положенням тіла, що перебуває в рівновазі зі зміною в динаміці пози та положення тіла з плином часу. При цьому вертикальне положення тіла людини із системних позицій оціню-ється як певна гармонія взаємопов’язаних просторових характеристик його тіла. Особливе місце серед мето дів оцінки стану статодинамічної постави займає відеометрія. Висновки. У процесі історичного розвитку феномен людського тіла не перестає привертати увагу дослідників. Особливе місце у відображенні форми людського тіла займає стан статодинамічної постави. Стан статодинамічної постави людини є проявом процесів філогенезу й онтогенезу. У процесі проведеного аналізу наявних підходів до діагностики стато-динамічної постави людини на сучасному етапі можна виокремити активне використання методу відео-метріі. Перспективи подальших досліджень будуть пов’язані з розробкою інформаційно-методичної систе-ми, спрямованої на вимір стану просторової організації тіла людини в процесі фізичного виховання.Topicality. The huge growth of interest in studying the state of human standing, according to researchers, is the result of epoch-making transformation of the human motor mode. Objectives of the Research is to provide information about development of diagnostics technologies of the state of the static and dynamic position of a human in the process of physical education. Results of the Research. Movements are the vital human potential that ensures the normal functioning of its organism as a complex biological system. The human musculoskeletal system performs many functions, the most important of them is to provide protection, support and movement of the body. The static and dynamic posture is characterized by the vertical position of the body, which is in equilibrium while changing its posture dynamically and over time. In this case, the vertical position of the human body is evaluated as a certain harmony of interrelated spatial characteristics of the body. A special place among the methods for assessing the state of static and dynamic posture is videometry. Conclusions. The phenomenon of the human body still attracts huge attention of researchers. A special place in the reflection of the shape of the human body is the state of static and dynamic posture. The state of static and dynamic posture of a person is a result of phylogeny and ontogenesis processes. It should be noted that the active use of videometry method is very useful while analyzing the diagnostic approaches of static and dynamic posture of a person. The further research will be associated with the development of information and methodological system aimed at measuring the state of spatial organization of the human body in the process of physical education.
Contemporary Views on the Problem of Controlling the State of Stato-Dynamic Posture of a Human
Keywords: статодинамічна постава; контроль; фізичні вправи; відеометрія; static-dynamic; control; physical exercises; posture videometry