Механізм дії фізичної активності на управління здоровʼям - Валецька, Руслана; Петрик, Омелян; Valetska, Ruslana; Petryk, Omelian (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті викладено основні аспекти використання механізмів дії фізичної активності на розвиток організму; подано характеристику впливу на організм людини фізичних вправ (циклічного й ациклічного характеру). Висвітлено вплив фізичної активності на розвиток людини, як виховати в неї прагнення краще пізнати себе за допомогою фізичних вправ, загартування, поміркованості в їжі, без допомоги лікарів зберегти здоров’я та бадьорість до глибокої старості. Обґрунтовано вплив фізичних вправ на функціональні резерви й імунну систему організму. Показано, як фізичні фактори сприяють формуванню, зростанню та зміцненню здоров‘я людини. Фізична активність людини дає змогу краще за будь-які ліки набути комплекс якостей, що забезпечують оптимальний рівень здоров’я. Оздоровчі системи фізичних вправ при всіх їхніх відмінностях сприяють тренуванню витривалості людини, зміцненню нервової, серцево-судинної, дихальної, імунної та ендокринної систем. The article presents the main aspects of the mechanisms of functioning of physical activity on the development of an organism, gives characteristics to effects on human body of exercises (cyclic and acyclic nature). It was highlighted the ways of the impact of physical activity on human development, ways of teaching the striving for learning more about themselves, with the help of exercises, tempering, moderate eating, without the help of doctors to preserve health and vivacity till extreme old age. It was grounded the role of exercises on functional reserves and immune system, shown how physical factors contribute to the formation, growth and strengthening of human health. Physical activity can help a person better than any medicine to acquire a complex of skills that ensure optimal health level. Systems of fitness training of any kind contribute to human endurance training, strengthen the nervous, cardiovascular, respiratory, immune and endocrine systems.
The Mechanism of action of Physical Activity on Health Management
Keywords: фізичні вправи; physical exercises; фізична активність; physical activity; механізми фізичного розвитку людини; physical mechanisms of human development; функціональні резерви організму; functional reserves of a body; фізичні вправи та імунна система; immune system