Теорія і методологія географічної науки - Чижевська, Лариса Тарасівна; Chyzhevska, Larysa T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Географія на сучасному етапі - всеохоплююча наука, що вивчає всі компоненти географічної оболонки. Теорія і методологія сприяють формуванню підгрунтя науки, скеровують її у потрібному напрямку. Теорія географії визначає об"єкт і предмет дослідження, формулює основні принципи географічного мислення, аналізує здобутки географії. Методологія розглядає основні методи та підходи географічної науки.Вагоме місце при вивченні даної дисципліни займає проблематика сучасної географії.
Keywords: теорія; метод; парадигма; географічне мислення; системний підхід; забруднення грунтів; гіпотеза; концепція; структура географії; науковий факт