Ландшафт дезінформації щодо зміни клімату: проактивний підхід до боротьби з нею - Тихомирова, Євгенія Борисівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Неспроможність протидіяти кліматичній дезінформації має наслідком підрив громадської підтримки кліматичних дій і створення труднощів у стратегічних комунікаціях як частини кліматичної дипломатії. Автор виходить із того, що є два способи захистити людей від дезінформації: по-перше, зробити їх стійкими до дезінформації до того, як вони з нею зіткнуться; по-друге, розвінчати її після того, як вона буде почута суспільством. У статті аналізується проблема застосування психологічної теорії вакцинації до кліматичної дезінформації як засобу формування стійкості до маніпуляцій. Подібно до медичних вакцин, щеплення щодо змін клімату може захистити від негативних впливів. Серед факторів, які можуть бути використані для вакцинації від кліматичної дезінформації, названі кліматична грамотність, критичне мислення, медіаграмотність, обізнаність щодо змін клімату, заохочення до природоохоронних дій, співпраця зі знаменитостями та ви-користання гейміфікації й конкурсів у них, а також постійний моніторинг та оцінка ефективності стратегій щеплення, вибір відповідних підходів та коригування для підвищення обізнаності щодо змін клімату та зменшення поширення неправдивої інформації.Зазначено, що вакцинація від кліматичної дезінформації можлива на основі попереднього інформування (пребункінгу), яке є ефективним, коли підкріплене науковою підтримкою. Важливо знати про науковий консенсус щодо зміни клімату та боротися з поширеними кліматичними міфами, щоб сформувати поінформовану й стійку громадськість. Кліматичні організації, що спеціалізуються на поширенні наукової інформації про зміну клімату, а також організації, що спеціалізуються на виявленні вже поширених кліматичних міфів і хибних уявлень, можуть відігравати ключову роль у наданні достовірної кліматичної інформації. Це дає змогу зрозуміти ландшафт кліматичної дезінформації та спромогтися ефективно реагувати на появу нової неправдивої інформації про зміни клімату, а також глобальну та національну кліматичну політику.
Keywords: кліматичні зміни; ландшафт кліматичної дезінформації; науковий консенсус; проактивність кліматичного управління; пребункінг; щеплення від кліматичної дезінформації; 327.8:551.588]:316.77