Об’єкти культурної спадщини Луцького району як туристичний ресурс - Павлусь, Андрій Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Висвітлене територіальне розміщення об’єктів культурної спадщини Луцького району Волинської області (в межах 2020 року). Відповідно до типології Закону «Про охорону культурної спадщини», з’ясовано, що на території району є чотири види об’єктів, як потенційних ресурсів для включення до маршрутів культурного туризму: ландшафтні, архітектурні, історичні та археологічні. З’ясовано, що на даний час частина об’єктів включені до національного та місцевого Переліків пам’яток культурної спадщини. Окрім них, є об’єкти, які також можуть стати цікавими локаціями у маршрутах культурного туризму. Показано, що ресурсом культурного туризму можуть бути ландшафтні об’єкти: лісові масиви, водні, геоморфологічні об’єкти. Цуманська пуща й заказники: «Чаруків» та «Воротнів», – включені і потенційні. Доволі чисельними є архітектурні об’єкти. Складено порівняльна таблицю пам'яток національного та місцевого значення. Виділено споруди, включені до туристичних маршрутів (церкви в Четвертні, Піддубцях, Олицький замок). Цікавими для туристів можуть бути пам’ятки у с. Сокіл, церква в с. Журавники та ін. Проаналізовано пам'ятки історії та археології, визначено їх туристичний потенціал. Наголошено на важливості зовнішніх маркерів цих об'єктів. До маршрутів культурного туризму включені пам’ятки історії (поле Берестецької битви) та археології (кургани міста Берестечка). Доведено, що Луцький район багатий на об’єти культурної спадщини, які є і можуть бути локаціями культурного туризму.
Keywords: культурний туризм; об'єкт культурної спадщини; пам'ятка; туристичні ресурси; туристичний маршрут; Луцький район