Професійна відповідальність правника за прояв неповаги до учасників процесу (на прикладі судді) - Фідря, Юлія Олександрівна (Fundacja „Ośrodek Rozwoju Kompetencji Akademickich”, 2020)
Стаття присвячена дослідженню окремих аспектів невиконання суддею передбаченого Законом України «Про судоустрій і статус суддів» обов’язку виявляти повагу до учасників процесу. Розкрито етичну природу та зміст даного обов’язку, його значення та цінність як для судді, так і для суспільства. Спираючись на приклади дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя, у статті проаналізовано різновиди поведінки судді, які можуть свідчити про прояв неповаги, деталізовано види учасників процесу, які найчастіше потерпають від такої поведінки судді. Наслідками прояву неповаги до учасників процесу з боку судді є притягнення його до дисциплінарної відповідальності. Така відповідальність є досить ефективним засобом забезпечення відповідності поведінки судді під час здійснення правосуддя високим професійним стандартам, а також дієвим засобом запобігання вчиненню такого дисциплінарного проступку у подальшому.
Keywords: професійна відповідальність; суддя; дисциплінарна відповідальність судді; суддівська етика; обов'язки судді; неповага до учасників процесу