Податкові надходження як джерело формування доходів місцевих бюджетів: сучасний стан та перспективи розвитку - Булакевич, Анна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено теоретичні засади формування податкових надходжень місцевих бюджетів та їх роль у забезпеченні фінансової спроможності територіальних громад; розглянуто сучасний стан та тенденції надходжень податкових доходів до місцевих бюджетів України у 2022–2024 роках; проаналізовано структуру та функції місцевих податків і зборів; здійснено оцінку динаміки основних податкових надходжень місцевих бюджетів, зокрема податку на доходи фізичних осіб, податку на майно та єдиного податку; визначено чинники, що впливають на зміни у формуванні податкової бази громад; досліджено особливості надходження місцевих податків і зборів на прикладі бюджету Луцької територіальної громади; узагальнено зарубіжний досвід формування податкових надходжень місцевих бюджетів та визначено можливості його використання в українській практиці.
Keywords: податкові надходження; місцеві бюджети; місцеві податки і збори; фінансова спроможність; децентралізація; доходи громад