SMART-гра в логопедії: інтеграція сучасних ігрових інструментів у корекційну роботу - Брушневська, Ірина Миколаївна (My University, 2025)
У статті проаналізовано доцільність та ефективність впровадження сучасних ігрових технологій у логопедичну роботу з дітьми дошкільного віку, які мають порушення мовлення. Розкрито поняття «SMART-гра» як поєднання традиційних дидактичних методик з цифровими та інтерактивними інструментами, що сприяють підвищенню мотивації та залученості дитини у процес корекції мовлення. Обґрунтовано, що ігрова діяльність, інтегрована у логопедичний процес, виконує не лише розважальну, але й корекційно-розвивальну та терапевтичну функцію. Розглянуто види ігрових засобів, доцільних у логопедичній практиці: мобільні додатки, інтерактивні дошки, сенсорні панелі, платформи з доповненою реальністю, авторські ігрові матеріали. Визначено критерії добору ігрового контенту відповідно до індивідуальних особливостей дитини, рівня мовленнєвого розвитку та виду порушення. Автор підкреслює необхідність методичного забезпечення і системного підходу до використання SMART-гри: поетапне планування, повторюваність, емоційна підтримка та адаптивність завдань. Наголошується на важливості професійної готовності вчителя-логопеда до використання сучасних цифрових ресурсів, необхідності розробки дидактичних банків інтерактивних ігор, а також на актуальності впровадження SMART-гри як елементу інклюзивного освітнього середовища. У цій статті розглянуто можливості та переваги інтеграції сучасних ігрових технологій у логопедичну практику, зокрема для дітей дошкільного віку з різними формами мовленнєвих порушень. Також проаналізовано, як грамотно організована ігрова діяльність сприяє формуванню мовленнєвої мотивації, зменшенню бар’єру спілкування та підвищенню ефективності корекційної роботи загалом.
Keywords: логопедія; SMART-гра; ігрові технології; мовленнєві порушення; дошкільники; корекційна робота; цифрові інструменти; інклюзивна освіта; 376.42:373.2:004.4