Проблема дотримання прав людини в Північній Кореї - Кирилюк, Дарина Віталіївна (My University, 2025)
У першому розділі проведено теоретичний аналіз концепції прав людини, їх класифікації та методів дослідження у міжнародних відносинах. Визначено основні міжнародно-правові акти, що регулюють захист прав людини, та проаналізовано сучасні наукові підходи до їх трактування. Другий розділ присвячено дослідженню факторів, що сприяють систематичним порушенням прав людини в КНДР. Окремо розглянуто політичні, економічні та правові аспекти, включаючи авторитарний режим, централізовану економіку, дефіцит продовольства, відсутність незалежної судової системи та використання законодавства для репресій. Третій розділ зосереджено на реакції міжнародної спільноти на порушення прав людини в Північній Кореї, включаючи санкції ООН, США, ЄС, а також діяльність правозахисних організацій. Проаналізовано вплив цих порушень на міжкорейський діалог та перспективи змін у політиці КНДР щодо прав людини. За результатами дослідження зроблено висновки. Проблема прав людини в КНДР є комплексною та глибоко вкоріненою в політичній, економічній і правовій системах країни. Систематичні порушення, такі як політичні репресії, примусова праця, функціонування трудових таборів, обмеження свобод слова, пересування та доступу до інформації, зумовлені тоталітарним режимом, ідеологічною ізоляцією та економічною кризою. Міжнародна спільнота застосовує різноманітні інструменти впливу, включаючи санкції, дипломатичний тиск, доповіді правозахисних організацій та спроби залучення КНДР до діалогу, однак їх ефективність залишається обмеженою через замкненість країни, відсутність співпраці з міжнародними організаціями та політичну підтримку режиму з боку окремих держав, таких як Китай і Росія. Питання прав людини є центральним у міжкорейському діалозі, впливаючи на дипломатичні відносини, гуманітарні ініціативи та перспективи регіональної стабільності. Результати дослідження вказують на те, що значні реформи в КНДР можливі лише за умови політичних змін, які б послабили авторитарний контроль і відкрили країну для міжнародної взаємодії. Економічні стимули, зокрема співпраця з Південною Кореєю, та міжнародний тиск можуть сприяти змінам, але їх реалізація ускладнена внутрішньою опозицією режиму та геополітичними факторами. Майбутнє правозахисної ситуації в КНДР залежить від комплексного підходу, що поєднує санкції, дипломатію, гуманітарні програми та підтримку громадянського суспільства.
Keywords: права людини; Північна Корея; міжкорейські відносини; міжнародне право; санкції; тоталітаризм