Основи психолінгвістики - Коструба, Наталія Сергіївна; Kostruba, Nataliia S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Метою викладання навчальної дисципліни «Основи психолінгвістики» є ознайомлення студентів з провідними теоріями, концепціями та напрямами психолінгвістики. Основними завданнями вивчення є засвоєння знань та набуття навичок і вмінь у галузі психолінгвістики. Курс психолінгвістики становить одну з необхідних дисциплін у системі підготовки психологів. Психолінгвістика - це наука про мовленнєву діяльність людей в психологічних та лінгвістичних аспектах, зокрема експериментальне дослідження психологічної діяльності суб’єкта у засвоєнні та використанні системи мови як організованої та автономної системи. Саме така наука інтегративного типу здатна розкрити таємниці знання як індивідуального, так і колективного; пояснити способи оволодіння та користування ним у процесі міжособистісного та міжкультурного пізнання. У фокусі уваги психолінгвістики - індивід у комунікації. Одним з основних положень психолінгвістики як когнітивної дисципліни є когнітивна обробка інформації, що надходить з органів чуття, яка відбувається на основі сформованих у індивіда ментальних репрезентацій.
Keywords: психолінгвістика; психологія мови; психосемантика; етнопсихолінгвістика