Самоорганізація квантових систем II - Пирога, Степан Андрійович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У другому томі монографії обґрунтовано фізичний зміст рівняння Шредінгера, дискретність фізичних величин, вибір хвильової функції для опису поведінки квантових систем, необхідність введення операторів фізичних величин, загальні розв’язки рівняння Шредінгера. Розроблено універсальний алгоритм обчислення спектральних термів будь-якого елемента періодичної таблиці Менделєєва, який використовує поняття класичної фізики. Доведено т о т о ж н і с т ь співвідношень невизначеності Гейзенберга і постулатів Бора. Виходячи з класичних уявлень, обґрунтовано поняття стану та тунельного ефекту. З`ясовано особливості механізму квантових переходів. Розроблено основні елементи класичної теорії валентності і доведено універсальність механізму зв`язування атомів без поділу зв`язків на іонні та ковалентні. Для наукових працівників, інженерів, аспірантів, студентів усіх спеціальностей, навчальна програма підготовки яких включає курс загальної фізики і всіх, хто цікавиться фундаментальними проблемами сучасної фізики. In the second volume of the monograph, the physical content of the Schrödinger equation, the discreteness of physical quantities, the choice of the wave function for describing the behavior of quantum systems, the need for the introduction of operators of physical quantities, and the general solutions of the Schrödinger equation are substantiated. A universal algorithm for calculating the spectral terms of any element of the periodic table of Mendeleev, which uses the notion of classical physics, has been developed. The identity of Heisenberg's uncertainty relationships and Bohr's postulates is proved. Based on classical representations, the concept of state and tunnel effect is substantiated. The peculiarities of the mechanism of quantum transitions are described. The basic elements of the classical theory of valence are developed and the universality of the mechanism of binding of atoms without division of ion and covalent bonding has been proved. For researchers, engineers, postgraduates, students of all specialties whose training program includes a course in general physics and anyone interested in the fundamental problems of modern physics.
Keywords: physics; Механіка квантової механіки; Електронна будова атома; Ковалентний зв`язок