Ідея повернення на Батьківщину в неоромантичних творах. Ю. Яновського та Д. Конрада - Гижа, Леся; Hyzha, Lesia (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Висвітлено загальні закономірності вираження ідеї повернення на Батьківщину в контексті неоромантичних шукань Ю. Яновського та Д. Конрада. Значну увагу приділено думці про те, що український письменник через ідеологічні обмеження свого часу змушений був приховувати справжній смисл свого наративу, який полягав в утвердженні національної ідеї шляхом наближення до Боголюдини. Ґрунтовний аналіз художніх текстів українського та англійського письменників доказує, що важливою ознакою неоромантичного ідеалу в екзистенційному світі є ідея повернення на Батьківщину. . The article deals with general patterns which express the idea of “returning home” in the context of Y. Yanovsky and J. Conrad’s neoromantic searchings. Considerable attention is paid to the opinion that Ukrainian writer under objective circumstances of his time was compelled to disguise the real meaning of his narrative which consists of strengthening the national idea with the help of approaching to God-man. The profound analysis of Ukrainian and English writers.
The Idea of Returning Home in Y. Yanovsky’s and J. Conrad’s Neoromantic Works
Keywords: ідея повернення на Батьківщину; idea returning home; Боголюдина, спокута; God-man; спокута; penance; алюзія; allusion; неоромантизм; neoromanticism