Розвиток лідерських якостей у студентів впродовж навчання - Сидорук, Марія Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У дипломній роботі проаналізовано розвиток лідерських якостей у студентів впродовж навчання. Визначено, що розвиток лідерських якостей у студентів має важливе значення для їхнього особистісного й професійного зростання. Це вимагає системного підходу, сприятливого навчального середовища та ефективних методик, що допомагають студентам розкрити свій лідерський потенціал. Забезпечуючи студентам можливості для розвитку лідерських якостей, ми сприяємо створенню спільного майбутнього, де кожен студент може стати впливовим лідером у своїй обраній сфері. Проведене емпіричне дослідження лідерських якостей у студентів та їх розвиток впродовж навчання. Результати емпіричного демонструють, що більшість здобувачів мають низький або середній рівень розвитку лідерських якостей, і лише декілька осіб – високий. Результати аналізу діагностики надали важливе уявлення про рівень розвитку лідерських якостей серед здобувачів. Описано та визначено рекомендації щодо покращення лідерських якостей у студентів, а також проведений тренінг, який спрямовувався на вивчення основних принципів лідерства. Практична значущість одержаних результатів визначається можливістю використання під час проведення консультативнокорекційної роботи психолога зі студентами навчальних закладів. Впровадження запропонованих рекомендацій може сприяти формуванню молодого покоління лідерів, здатних ефективно впливати на світ навколо себе та досягати успіху в різних сферах життя.
Keywords: лідерство; лідер; студенти; розвиток; саморозвиток; навчання; особистісне зростання