Сучасний стан природно-заповідної мережі басейну річки Цир у Волинській області - Нетробчук, Ірина Марківна; Коваль, Олександр Вікторович; Netrobchuk, Iryna M.; Koval, Oleksandr V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглядається сучасний стан природно-заповідної мережі басейну річки Цир, яка виконує роль збереження біологічного і ландшафтного різноманіття. Вона відноситься до малих річок Волинської області. Їхні басейни слугують екокоридорами зв’язування природних ядер у регіональні мережі. З метою вивчення природоохоронної діяльності в межах басейну р. Цир проаналізовано природні умови, негативний вплив чинників господарського освоєння басейну, структуру природно-заповідного фонду та побудовано картосхему розміщення заповідних об’єктів. Визначено оцінку якості заповідної мережі басейну р. Цир за такими показниками як загальна площа, щільність об’єктів, заповідність, коефіцієнт розчленованості басейну. Окреслено перспективи щодо можливої оптимізації функціонування заповідної мережі басейну.

The modern state of nature reserve network of the basin river Tsyr, which plays the role of biological and landscape conservation, is considered in the article. River bellows to small rivers of Volyn region. In order to study environmental protection activities the analysis of natural conditions, negative influence of factors of household settlement of the basin and structure of the nature reserve fund were conducted. The mapping of the placement of protected objects was created as well. The estimation of quality of reserve network of the basin river Tsyr was determined by following indicators: total area, the density of the objects and coefficient of dismemberment of the basin. The perspectives of possible optimization of functioning of the territory are outlined.
The modern state of nature reserve network of the basin river Tsyr in Volyn region
Keywords: басейн річки; екомережа; природно-заповідні території; екокоридор; коефіцієнт інсуляризованості; the basin of the river; eco-network; nature reserve network; eco-corridor; coefficient of insularity