Семантичні класи агентивних дієслів у граматичній системі сучасної української мови - Межов, Олександр; Mezhov, Alexander (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті комплексно досліджено семантичну і структурну організацію простих речень з агентивними дієслівними предикатами різних лексико-семантичних груп та особливості їхнього функціонування в сучасній українській літературній мові. Проаналізовано значення дієслівних предикатів. З'ясовано основні функції агентивних дієслів у структурі речення. Обґрунтовано зумовленість семантико-синтаксичної структури речення валентнісним потенціалом дієслівного предиката. Виділено й схарактеризовано семантичні варіанти предикатів і відповідних їм субстанційних компонентів. Досліджено зв'язок категорії валентності дієслова із семантико-синтаксичною структурою елементарного речення. Встановлено якісний склад агентивних дієслів, проведено їхній семантичний аналіз. Визначено типи семантико-синтаксичної структури речень, зумовлених цими дієслівними предикатами. Теоретичну проблематику розглянуто на тлі морфологічної і синтаксичної структури сучасної української літературної мови. The article introduces complex of semantic and structural organization of simple sentences with agentive verbal predicates of various semantic and lexical groups as well as pecularities of their functioning in modern Ukrainian literary language. Meaning of verbal predicate have been analyzed. The main function of agentive verbs in sentence structure have been defined. Conditionality of sentence structure by valent potentials of verbal predicate has been grounded. The semantic variants of predicates and proper to them substation components are selected and characterized. Connection of the category of valency with semantico-syntactic structure of the elementary sentence is given. Quality composition of the agentive verbs are defined, its semantic analyses are declaimed. Types of semantico-syntactic structure sentence, determined by these verb predicates, are given. Theoretical problems have been examined against the background of the modern Ukrainian morphological and syntactic structure.
Semantic Classes of Agentive Verbs in the Grammatical System of the Modern Ukrainian Language
Keywords: дієслівне речення; предикат; суб'єкт; об'єкт; валентність; агентивне дієслово; verbal sentence; predicate; subject; object; valency; agentive verb