Оцінка ефективності депозитної політики банків в умовах воєнного стану - Матвійчук, Наталя Миколаївна; Борисюк, Олена Володимирівна; Теслюк, Софія Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Оцінка ефективності депозитної політики банків України в умовах війни є стратегічно важливим завданням для забезпечення стійкості банківської системи, підтримки довіри населення та розвитку економіки в цілому.Мета:обгрунтування методичних підходів до оцінки депозитної політики комерційних банків України в умовах воєнного стану.Методи.У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові методи пізнання, як: узагальнення та порівняння (для зіставлення існуючих методик оцінки ефективності депозитної політики банків та визначення найбільш оптимальної в сучасних умовах), аналізу (для дослідження змін у структурі депозитного портфеля банків України та напрямів вкладення залучених коштів в умовах воєнного стану) статистичний метод (при розрахунку індикаторів ефективності депозитної політики Ощадбанку). Результати.У статті узагальнено методичні підходи до оцінки депозитної політики комерційних банків України в умовах воєнного стану. Проаналізовано переваги та недоліки існуючих методик. Обгрунтовано доцільність використання методики оцінювання, яка враховує структуру залучених ресурсів та напрями використання депозитних ресурсів. Здійснено оцінку ефективності депозитної політики державного банку Ощадбанк в 2021-2023 рр. Висновки.З точки зору прибутковості використання залучених коштів депозитна політика Ощадбанку є ефективною, однак на необхідність її вдосконалення вказують: зменшення питомої ваги строкових ресурсів, спрямування переважної частини залучених коштів в ОВДП та депозитні сертифікати, що негативно впливають на активізацію кредитування економіки.
Keywords: методика оцінки ефективності депозитної політики; банк; депозит; депозитна політика; ефективність депозитної політики; оцінка ефективності депозитної політики; 336.71