Вплив мультимодальних презентацій на сприйняття й засвоєння інформації у курсі з академічного письма та риторики - Калиновська, Ірина Миколаївна; Коляда, Еліна Калениківна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2024)
У статті проаналізовано вплив мультимодальних презентацій на сприйняття та засвоєння інформації у курсі з академічного письма та риторики. Аналіз базується на результатах опитування студентів-першокурсників факультету іноземної філології першого (бакалаврського) рівня вищої освіти після завершення вивчення освітнього компоненту англійською мовою «Академічне письмо та риторика». Завданням студентів було створити мультимодальні презентації, які виходять за межі традиційних текстових презентацій PowerPoint, зосередившись на поєднанні вербальних та невербальних компонентів презентацій, встановленні риторичних зв’язків для поглибленого аналізу інформації та усної презен тації обраної теми наукової розвідки. Проведене дослідження виявило значні переваги використання мультимодальних презентацій у курсі з академічного письма та риторики. Результати показали покращення сприйняття та засвоєння матеріалу, поліпшення риторичних навичок та візу альної грамотності студентів. Відзначено позитивний вплив на розвиток критичного мислення здобувачів освіти, вдосконалення роботи з джерелами інформації та підвищення академічної грамотності. Мультимодальні презентації сприяли ефективному взаємному навчанню, збільшенню зацікавленості та активності студентів, загальній ефективності навчального процесу порівняно з традиційними текстовими презентаціями. Зазначено виклики при створенні мультимодальних презентацій, зокрема досягнення оптимального балансу між вербальними та невербальними компонентами презентацій для ефективної передачі змісту наукової розвідки та зацікавлення аудиторії, необхідність подальшого вдосконалення навичок роботи з інформаційно-комунікаційними технологіями для створення мультимодальних презентацій. Окреслено основні аспекти ефективного використання мультимодальних презентацій в освітньому процесі. Дослідження підкреслює важливість інтеграції мультимодальних презентацій у викладання академічного письма та риторики для покращення результатів навчання та розвитку компетенцій студентів.
Keywords: мультимодальна презентація; сприйняття та засвоєння інформації; академічне письмо та риторика; інформаційно-комунікаційні технології; освітній процес; 811.111:[378.014:001.89