Публічні закупівлі та державні фінанси в Україні - Нинюк, Інна Іванівна (Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика, 2025)
Система публічних закупівель є важливим елементом економічної політики держави, спрямованої на ефективне використання бюджетних коштів, забезпечення прозорості витрат та стимулювання економічного розвитку. Водночас ефективність функціонування цієї системи безпосередньо залежить від рівня конкуренції, прозорості процесів, доступності для бізнесу та якості контролю за виконанням контрактів. Дослідження має на меті здійснити аналіз сучасного стану публічних закупівель в Україні, виявити основні проблеми та оцінити динаміку змін у цій галузі, а також розробити рекомендації для вдосконалення механізмів управління закупівлями з метою підвищення їхньої ефективності. Методи дослідження охоплюють аналіз статистичних даних щодо обсягів державних закупівель, їхнього розподілу за секторами економіки, а також оцінку рівня конкуренції на тендерних торгах. Використано порівняльний аналіз нормативно-правової бази України та міжнародних практик, що сприяло визначенню сильних та слабких сторін національної системи публічних закупівель. Для оцінки динаміки змін проаналізовано дані за 2020–2024 роки, зокрема тенденції зростання загального обсягу закупівель, кількості тендерів та укладених контрактів. Результати дослідження свідчать про позитивну динаміку розвитку системи публічних закупівель в Україні, що проявляється в зростанні їхнього загального обсягу, підвищенні рівня конкуренції та розширенні можливостей участі для малого й середнього бізнесу. Виявлено, що впровадження електронної платформи значно знизило рівень бюрократизації процесу, збільшило прозорість та спростило доступ підприємств до участі в тендерах. Аналіз розподілу закупівель за секторами економіки показав, що найбільшу частку займають інфраструктурні проєкти (26,4 % загального обсягу закупівель), що підтверджує стратегічну важливість інвестицій у розвиток транспортної та комунальної інфраструктури. Освіта та охорона здоров’я також залишаються пріоритетними напрямами, однак їхня частка в загальному обсязі закупівель дещо зменшується порівняно з попередніми роками, що може свідчити про зміну пріоритетів державної політики. Висновки. Реформи в галузі публічних закупівель суттєво впливають на економічну стабільність країни, оскільки сприяють раціональному розподілу бюджетних коштів, мінімізації корупційних ризиків та створенню сприятливого середовища для бізнесу. Водночас для підвищення ефективності системи необхідно забезпечити розвиток механізмів контролю за виконанням контрактів, залучити дієві інструменти моніторингу та вдосконалити законодавчу базу.
Keywords: прозорість; корупційні ризики; конкуренція; електронні закупівлі; малий і середній бізнес; тендери; ефективність витрат; 351.7:338.242