Вплив похідних піролу на слизову оболонку товстої кишки щурів, порівняно з глюкокортикоїдним препаратом, за умов розвитку експериментального коліту - Єна, Марина; Кузнєцова, Галина; Дзюбенко, Наталія; Рибальченко, Володимир; Yena, Maryna; Kuznietsova, Halyna; Dzybenko, Natalija; Rybalchenko, Volodumyr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Досліджено стан слизової оболонки нисхідної ободової кишки щурів за умов дії похідних піролу 5-аміно- 4-(1,3-бензотіазол-2-іл)-1-(3-метоксифеніл)-1,2-дигідро-3Н-пірол-3-ону (Д1) та 1-(4-Сl-бензил)-3-Сl-4-(СF3- феніламіно)-1Н-пірол-2,5-діон (МІ-1), які характеризуються цитостатичною дією, протизапальними власти- востями та не пошкоджують слизову оболонку товстої кишки щурів, про що свідчать отримані дані. Установлено, що МІ-1 за умов індукованого експериментального коліту виявляє максимальний протизапальний та захисний ефект щодо слизової оболонки низхідної ободової кишки, тоді й захисна дія Д1 та комбінації Д1 і МІ-1 є значно слабшими. Сумісна дія похідних піролу із традиційним протизапальним засобом – преднізолоном – відносно слизової оболонки низхідної ободової кишки при застосуванні за умов коліту є слабшою, порівняно з преднізолоном і, зокрема, із досліджуваними похідними піролу. При цьому в ряду преднізолон+МІ-1, предні- золон+Д1, преднізолон+Д1+М1 протизапальна активність спадає.The influence of the pyrrole derivative 1-(4-Cl-benzyl)-3-Cl-4-(CF3-phenylamino)-1H-pyrrol-2,5-dione (MI-1) and 5-amino-4-(1,3-benzothyazol-2- yl)-1-(3-methoxyphenyl)-1,2-dihydro-3Н-pyrrol-3-one (D1) on rat colon mucosa was investigated. Cytostatic effects, inflammatory properties and safety for rat large intestine, have been shown in previous experiments as evidenced by microscopic studies. MI-1 under induction of experimental colitis revealed the maximum inflammatory and protective effect on the descending colon mucosa whereas protective effects of D1 and D1 combination with MI-1 were much weaker. Antiinflammatory effects of pyrrole derivatives’ combinations with reference drug – prednisolone, were weaker compared to prednisolone, D1, MI-1 ones separately. Wherein antiinflammatory properties falled off due prendnisolone+MI-1, prednisolone+D1, prednisolone+D1+MI-1 sequence.
Pyrrole Derivatives’ Effects on rat Colon Mucosa Compared with Glucocorticoid Drugs Under Experimental Colitis.
Keywords: експериментальний коліт; преднізолон; похідні піролу; слизова оболонка низхідної ободової кишки; experimental colitis; prednisolone; pyrrole derivative; mucosa descending colon