Особливості впровадження систем електронного документообігу в органах державної влади України - Бих, Оксана Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі розглянуто сучасний стан впровадження електронного документообігу, основні проблеми та перспективи його розвитку. Особлива увага приділена нормативно-правовій базі, що регулює процеси електронного документообігу, а також аналізу успішних прикладів впровадження цих систем у державних установах України. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. У вступній частині коротко описується актуальність теми дослідження, а також визначено предмет та об’єкт дослідження, окреслено завдання, які порушуються у роботі, практичне застосування та наукову новизну дослідження. У розділі 1 розглянуто сутність та зміст поняття «система електронного документообігу», нормативно-правову базу, яка регулює процеси електронного документообігу в Україні. Визначено основні характеристики та функції електронного документообігу, а також переваги та недоліки їх впровадження в органах державної влади. У розділі 2 досліджено роль систем електронного документообігу в органах державної влади, їх різновиди, ефективність реалізації для прийняття управлінських рішень та перспективи розвитку цифрового урядування. Визначено проблеми, які виникають через недостатнє фінансування та технічні труднощі при впровадженні електронного документообігу, а також проаналізовано сучасний стан і перспективи розвитку електронного документообігу в державних установах України Розділ 3 присвячено інформаційній безпеці електронного документообігу в органах державної влади. Досліджено сучасний стан захисту систем електронного документообігу, забезпечення доступу користувачів та вимоги до зберігання електронних документів. Особлива увага приділена питанням забезпечення цілісності та конфіденційності документів, а також методам резервного копіювання та відновлення даних у випадку технічних збоїв або кібератак. У висновках зроблено підсумок дослідження та висунуто висновки щодо важливості впровадження та розвитку систем електронного документообігу в органах державної влади України.
Keywords: системи електронного документообігу; електронний документообіг; кваліфікований електронний підпис; органи державної влади; інформаційна безпека