Вплив сучасних інформаційно-комунікаційних технологій на пізнавальну активність учнів 7-9 класів - Генсецька, Ольга Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
В роботі наведено аналіз впливу сучасних інформаційно-комунікаційних технологій на пізнавальну активність учнів 7-9 класів. Показано, що більшість вчителів біології стверджують, що сучасні ІКТ навчання є корисними для ефективізації навчального процесу та його індивідуалізації в умовах дефіциту часу та якості сучасних інформаційних ресурсів і забезпечили можливість вивести сучасний урок біології на якісно новий рівень; підвищити статус вчителя; розширити можливості ілюстративного супроводу уроку; використовувати різні форми навчання та види діяльності в межах одного уроку; ефективно організовувати контроль знань, вмінь та навичок учнів; полегшувати та вдосконалювати розробку творчих робіт, проектів. Відмічено, що 45,8% вчителів демонструють завдяки використанню ІКТ на уроці «підвищення інтересу учнів до предмета», а 41,9% фіксують позитивну роль комп’ютера у «запам’ятовуванні навчального матеріалу». Інші можливі ефекти фіксуються значно рідше: «дозволяє зробити контроль знань об’єктивним» – 12,2%; «дозволяє учням перевірити та оцінити свої здібності» – 9,6%. Вперше продемонстровано, що програми віртуальної та доповненої реальності, які використовуються на уроках біології у 7-9 класах, дозволяють учням значно поглибити свої знання з даного предмету, а також отримати унікальний досвід роботи з системами VR та AR.
Keywords: ІКТ навчання; інформаційні ресурси; системи VR та AR; пізнавальна активність учнів