Історія дослідження торфових ґрунтів Малого Полісся - Гаськевич, Володимир; Gaskevych, Volodymyr; Нецик, Марія; Netsyk, Maria (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Висвітлено історію вивчення болотних, торфових ґрунтів та торфовищ Малого Полісся. Починаючи із середини XVIII ст., дослідження болотних і торфових ґрунтів проводилося представниками австрійської, польської, російської та української наукових ґрунтознавчих і меліоративних шкіл. Виділено основні періоди дослідження болотних, торфових ґрунтів та торфовищ Малого Полісся. Проаналізовано наукові здобутки окремих учених у вивченні географії, генезису, властивостей ґрунтів, розробці їхньої номенклатури, створенні ґрунтових карт, проведенні осушувальних меліорацій. Звернено увагу на необхідність проведення детальних досліджень сучасного стану болотних, торфових ґрунтів та торфовищ, а також запровадження моніторингових спостережень і заходів охорони ґрунтів. Displaying the history of the study of bog, peat soils and peatlands Small Polissya. Since the middle of the XVIII century, the study of bog and peat soils was conducted by representatives of Austrian, Polish, Russian and Ukrainian soil science and melioration scientific schools. The basic period of the study bog, peat soils and peatlands Small Polissya. The scientific achievements of individual scientists in the study of geography, genesis, soil properties, the development of their range, creating soil maps, conducting drainage are analyzed. Attention is drawn to the need for detailed studies of the current state of bog, peat soils and peatlands, and the introduction of monitoring observations and soil protection measures.
History Research Peat Soils Small Polissya
Keywords: торфові ґрунти; болото; торфовища; меліорація; пірогенна деградація; моніторинг; охорона ґрунтів; peat soils; swamps; peat bogs; melioration; pyrogenic degradation; monitoring; protection of soils