Типологія речень із модальними синтаксемами (на матеріалі творів Т.Шевченка) - Костусяк, Наталія; Kostusyak, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті описано основні типи семантично неелементарних конструкцій із модальними синтаксемами, розглянуто проблему дослідження компонентів із модальним значенням у контексті сучасної лінгвістичної науки, визначено диференційні ознаки вказаних мовних одиниць, з’ясовано особливості їхньоготворення, структурування, функційного вияву в поетичному доробку Т. Шевченка, окреслено й ієрархізовано лексичний діапазон та комунікативно-інтенційні параметри модальних синтаксем; докладно схарактеризовано прості ускладнені конструкції з аналізованими компонентами на тлі категорії лексико- граматичної модальності, відповідно до чого вирізнено модальні синтаксем, які, експлікуючи низку комунікативних завдань мовця, маркують шість грамем розгляданої категорійної величини: достовірну модальність, вірогідну модальність, логічну модальність, переповідну модальність, емоційно-оцінну модальність й ілокутивну модальність. In the article the main types of semantic structures from modal non elementary syntaxema are described, the problem of research components of the modal value in modern linguistics are considered, differential features of linguistic units are defined, especially their creation, structure, functioning in the works of T. Shevchenko are founded, the lexical meaning of modal syntaxemes is outlined. Functional-semantic and communicative-intentional features of the analyzed components made it possible to describe simple not non elementary designs based on lexical and grammatical categories modality and modal distinction led syntaxemes that expressing verbal content relevant to the objective reality from the perspective of the speaker, his emotional attitude to the situation assessment verbal fact and others, designate six grammems specified categorical values: true modality is likely modality, logical modality, retelling modality, emotional and evaluative modality and illocutive modality.
Typology Sentences with Modal Syntaxema (the material works of T. Shevchenko)
Keywords: модальні синтаксеми; лексико-граматична модальність; достовірна модальність; вірогідна модальність; логічна модальність; переповідна модальність; емоційно-оцінна модальність; ілокутивна модальність; modal syntaxemes; lexical and grammatical modality; modality reliable; credible modality; logical modality; retelling modality; emotional and evaluative modality; illocutive modality