Екологічна структура флори породних відвалів шахт Нововолинського гірничопромислового району - Музиченко, Оксана; Ліщук, Сергій; Караїм, Ольга (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
В роботі наведено аналіз екологічної структури флори породних відвалів Нововолинського гірничопромислового району (НГПР). Описано видовий склад флори породних відвалів НГПР. У флорі відвалів домінують представники класу Magnoliopsida. Провідними родинами флори породних відвалів шахт є Asteraceae, Poaceae, Fabaceae та Brassicaceae. Флора вугільних відвалів шахт НГПР бідна на видовий склад, більшість родин мають низький рівень флористичного запасу (1-3 види). У флорі відвалів переважають мезофіти, мезотрофи та індиферентні види рослин за відношенням до сольового складу ґрунту. Характерний склад флори пов’язаний з морфологічними й мікрокліматичними умовами відвалів та біологічними особливостями рослин.
Keywords: Нововолинський гірничопромисловий район; породний відвал; флора; екологічна структура; 502.211:581.9]:622](477.82-21)