Психологія (Основи психології. Вікова, педагогічна та спеціальна психологія) - Коць, Михайло Онисимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Анотація курсу. У навчальній дисципліні Психологія («Основи психології», «Вікова, педагогічна та спеціальна психологія») представлено теоретико-методологічні, практичні та вікові засади функціонування психіки та поведінки людини в нормі та з особливостями розвитку, психологічну специфіку освітньої діяльності. Метою навчальної дисципліни Психологія («Основи психології», «Вікова, педагогічна та спеціальна психологія») є формування у майбутніх педагогів сучасного уявлення про психічні процеси, психічні стани та індивідуально-типологічні особливості особистості та їх вікову динаміку; природу, причини та профілактику конфліктів; психологічну специфіку освітньої діяльності педагога. Завданнями вивчення навчальної дисципліни Психологія («Основи психології», «Вікова, педагогічна та спеціальна психологія») є теоретична та практична підготовка студентів з питань: - предмету психології як закономірностей розвитку і виявлення психічних явищ у житті та їх механізмів; - розвитку психіки; - виникнення та історичного розвитку людської свідомості; - становлення наукового розуміння психічних явищ; - сутності особистості, її рушійних сил розвитку та ідейної спрямованості; - психології пізнавальної діяльності особистості; - емоційно-вольової сторони діяльності особистості; - індивідуально-психологічних особливостей особистості. - психології навчання і виховання; - патопсихологічної характеристики психічних процесів та патопсихологічного розвитку як фактору девіантної поведінки.
Keywords: психологія; основи психології; вікова психологія; спеціальна психологія; педагогічна психологія